Whisky
Wat is whisky?
Whisky bestaat in principe uit 3 bestandsdelen, water, gist en gerst. Van deze 3 ingredienten moet eerst een alcoholhoudende vloeistof (spirit) worden gemaakt, wat vervolgens nog een rijpingsproces door moet voordat het uberhaupt whisky mag heten.
De wijze waarop het gemoute gerst wordt gedroogd heeft veel invloed op de geur en de smaak van de whisky. Zo wordt er op het Schotse eiland Islay voornamelijk met turf gestookte kilns gedroogd, waardoor de whisky een rokerig karakter krijgt.
- Lees meer: Hoe wordt whisky gemaakt?
- Lees meer: Schrijf je nou whisky of whiskey?
Kleur en rijping van whisky’s
De spirit moet nu minimaal 3 jaar gerijpt worden voordat het whisky genoemd mag worden. Tijdens de rijping krijgt de whisky zijn kleur en ontstaat 60% tot 70% van de aroma’s. De rijping geschiedt doorgaans op 2 typen eikenhout: Amerikaans eiken (ex-bourbonvaten) of Europees eiken (meestal ex-sherry- of portvaten). Whisky gerijpt op sherry- of portvaten hebben vaak een amberachtige kleur en meer zoete, fruitige en notenachtige tonen, terwijl de bourbonvaten een lichtere gouden kleur en vanille tonen aan de whisky geven. Eikenhouten vaten hebben een levensduur van ongeveer 65 jaar en kunnen dus worden hergebruikt. Men spreekt dan van ‘first’, ‘second’ of ‘third fill’ vaten. De vaten worden opgeslagen in zogeheten ‘warehouses’, waar ze minimaal 3 jaar, maar meestal langer liggen te rijpen.
Bekijk hier ons online assortiment aan fantastische whisky's. Daarnaast vind je hier een aantal whisky cocktails die je zelf kunt maken. Veel plezier en smakelijk!