Rum

Wat is rum?

Rum wordt bereid uit de bijproducten van suikerriet (met name melasse) of soms uit vers suikerriet sap of suikerrietsiroop. Door fermentatie ontstaat alcohol en door destillatie wordt, afhankelijk van de toegepaste methode, een drank met een hoger alcoholgehalte van tussen de 65 en de 95 volumeprocent verkregen. Meestal wordt de rum rond de 40% Vol. alcohol gebotteld.
 

The making of rum...

De suikerrietmelasse wordt eerst verdund met schoon water, zodat volledige vergisting een alcoholfractie van 7% tot 8% op zou leveren. Vervolgens wordt deze oplossing vergist. Afhankelijk van de methode neemt dit 2 tot zelfs 12 dagen in beslag. Langzame fermentatie levert een product met meer hogere alcoholen en esters dan snelle fermentatie. De rum wordt dan gedistilleerd in een zogenaamde pot still (batchproces) of een column still (continu proces). In de pot stills, die alcoholpercentages van rond de 80-88% leveren, worden over het algemeen de meer aromatische rums gedistilleerd. In de column stills (die typisch tot zo'n 93-95,8% volumeprocent alcohol opleveren), de zogenaamde light rums.  Hierna kan de rum nog rijpen in houten vaten, waarbij de rum extra kleur krijgt, afhankelijk van de rijpingsduur en de mate van verkoling van het hout. In veel gevallen worden voor rijping van de rum voormalige bourbonbarrels van ongeveer 200 liter gebruikt, gemaakt van blak Amerikaans eiken.  Rum, gerijpt in roestvrij stalen vaten blijft kleurloos. Hieraan worden vaak kleurmiddelen, zoals Karamel, toegevoegd.
 

Herkomst van rum

De meeste lichte rum komt uit Puerto Rico. De meeste donkere rum komt uit Jamaica, Haïti, en Martinique.

Over het algemeen zijn de rums die in flessen verkocht worden blends. Dit houdt in dat er diverse typen rum worden gemengd om zodoende een constante kwaliteit van het desbetreffende type/merk te krijgen, maar nog meer om tot een voor de verkoper uniek product te komen.

Rum kan puur worden gedronken of als mix met bijvoorbeeld cola (de zogenaamde Cuba Libre of BaCo, van Bacardi-Cola). Ook kan rum gebruikt worden om mee te koken en wordt het gebruikt als grondstof in de aroma-industrie en in de zoetwaren- en voedingsmiddelenindustrie. Ook wordt rum gebruikt als smaakstof waarin andere aroma's goed oplossen, zoals in de tabaksindustrie.

Bekijk hier ons online assortiment aan fantastische rum. Veel plezier en smakelijk!

Sorteer op
  • limited edition

    JM Rhum trilogie armagnac, cognac, calvados
    JM Rhum trilogie armagnac, cognac, calvados

    Trois Rivières Single Cask cask 23-202 komt uit het oogstjaar van 2006. Na distillatie werd de rum gedurende meer dan 8 jaar in een enkel Frans ex-cognac vat geplaatst, alvorens op 26 mei 2015 te worden gebotteld.

    € 300,00
© 2021 - 2024 MENEER VAN DE WIJN | sitemap | rss

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.