Cognac

Wat is Cognac?

Cognac is een sterke drank, gemaakt door het distilleren van witte wijn met een alcoholpercentage van 40% of hoger.
 

De voorwaarden waaraan Cognac moet voldoen: 

 • De drank moet geproduceerd zijn in de streek Cognac;
 • De drank moet 2 maal zijn gedistilleerd;
 • De drank moet minimaal 2,5 jaar in houten vaten zijn gerijpt;
 • Het alcoholpercentage moet minimaal 40% zijn;
 • Slechts 9 druivenrassen mogen gebruikt worden voor de productie van cognac: Ugni Blanc, Colombard, Folle Blanche, Jurançon Blanc, Meslier Saint-François, Montils, Select, Follignan, Sémillon.


Waar ligt de Cognacstreek?

Cognac is een Franse gemeente in het département Charente.  De drank Cognac is naar deze stad genoemd en mag enkel in de streek rond de stad gedestilleerd worden.

De cognacstreek is onderverdeeld in 6 districten met elk hun eigen kenmerken:

1. Grande Champagne
Hoe kalkrijker de bodem, des te verfijnder de cognac. Grande Champagne heeft de meest kalkrijke bodem. De Grande Champagne is het beste van kwaliteit en ligt in het hart van de cognacstreek.

2. Petite Champagne
Alleen cognac van Grande en Petite Champagne waarbij Grande Champagne het grootste aandeel (50%) moet leveren, mag ‘Fine Champagne Cognac’ genoemd worden. Het huis Rémy Martin is het enige grote cognachuis dat uitsluitend druiven selecteert uit de twee beste cru’s: Grande Champagne en de Petite Champagne.

4-6. Borderies, Fins Bois, Bons Bois en Bois Ordinaires
Meestal worden de cognacsoorten uit verschillende districten gemengd, zodat ze de beste eigenschappen van elk in zich hebben. De meest verfijnde cognacs worden vervaardigd door kleinere, gespecialiseerde producenten. Een cognac mag alleen 'Fine Champagne' heten als het aandeel van cognac uit Grande Champagne minstens 50% is. Veruit de meeste cognacs worden samengesteld uit meer dan 2 districten; op het etiket mag dan alleen ‘Cognac’ staan.


Kwaliteitsbenamingen van Cognac

V.S. of *** 
Minimale rijptijd tweeënhalf jaar. V.S staat voor Very Special of Very Superior.

V.S.O.P, VO of Reserve
Minimale rijptijd van vierenhalf jaar. V.S.O.P staat voor Very Superior Old Pale of Very Special Old Pale, V.O. voor Very Old.

Extra, X.O, Napoléon, Hors d'Age of Ancestrale
Minimale rijptijd zesenhalf jaar. X.O. staat voor Exceptionally Old. De aanduiding ‘Napoléon’ heeft niets met de beroemde keizer. Een X.O. label kan dus worden gebruikt voor zowel een fles waarvan de blend gemiddeld 6 jaar oud is als voor een fles van gemiddeld 50 jaar. 

Bekijk hier ons online assortiment aan fantastische cognacs. Veel plezier en smakelijk!

Sorteer op
 • Camus return to Saint-Aulaye vintage 2016
  Camus return to Saint-Aulaye vintage 2016

  Single cru, single varietal cognac,

  Camus Return To Saint-Aulaye is een amber kleurige cognac afkomstig uit Frankrijk. Hij wordt puur gemaakt van Colombard-druiven die worden geteeld op een klein perceel van 1,5 hectare in het…

  € 129,95
 • Philbert rare cask finish sauternes
  Philbert rare cask finish sauternes

  Deze batch van Pierre-Olivier Philbert; De Rare Cask Finish is elegant rijk en complex van smaak. De finish op Sauternes-vaten geeft aroma’s van honing en sinaasappel. De distillatie met gebruik van ongeklaarde wijn (met…

  € 48,95
 • Philbert rare cask finish oloroso
  Philbert rare cask finish oloroso

  Philbert Rare Cask Finish Sherry Oloroso is een bijzondere cognac. Het is de eerste waarbij een finish op Oloroso-vaten is gebruikt, wat aroma’s van geroosterde walnoten, amandel en rode bessen geeft.

  € 48,95
 • Camus caribbean expedition
  Camus caribbean expedition

  CAMUS Caribbean Expedition is een unieke kleine batch Cognac (4500 flessen) met een dubbele rijping in oceanische en tropische klimaten. Om te experimenteren met innovatieve manieren om cognac te rijpen onder ongebruikelijke…

  € 119,95
 • Martell Gordon blue extra
  Martell Gordon blue extra

  Martell Cordon Blue Extra is de verbeterde variant van de reguliere Martell cordon blue.

  Zachter afgerond en weelderig waar de attributen van de gewone cordon blue verder op uitgebreid zijn! Dit resulteerde in een zacht,…

  € 189,00
© 2021 - 2024 MENEER VAN DE WIJN | sitemap | rss

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.