Cursus WSET basis wijncursus
Cursus WSET Basis-Wijncertificaat
Deze cursus geeft een volledig overzicht van de wereld van wijn, zoals de belangrijkste druivenrassen en wijnregio’s wereldwijd. Leer proeven als een professional, met de internationale systematische proefmethode.
In vier avonden bouw je een degelijke basis op. Je leert over wijnbouw: hoe de fruitteler/wijnboer wijndruiven verbouwd en wat de invloed van bodem en klimaat op de wijn is. Wij bespreken de tien belangrijkste druivenrassen en vinificatie: de keuzes van de wijnmaker. En nog vele andere belangrijke en spannende onderwerpen. De helft van de tijd besteden we aan het systematisch proeven, we leren je hoe dat werkt. In de laatste les doe je examen en ga je met je mede-cursisten zelf een wijn presenteren, dit is echt leuk! De Basis Wijncursus in Heeze geeft je zelfvertrouwen, in theorie en proeven!
Het Basisboek Wijn is inbegrepen bij deze cursus.
Dit uitgebreide Wijnstudio cursusboek bevat 180 pagina’s duidelijke, goed gestructureerde informatie, schema’s en foto’s. Bovendien bevat het 70 testvragen, waarmee je goed voorbereid bent op het examen. Door de overzichtelijke structuur is het ook een fijn naslagwerk. Je ontvangt ook het bijbehorende werkschrift, waardoor je in de lessen makkelijk mee kunt schrijven.
- Tijdsduur: 4 lessen van 3 uur
- Niveau: beginners, wijnliefhebbers en profesionals zonder wijnopleiding
- Zelfstudie: 20 uur
- Proefwijnen: 20 goede proefwijnen inbegrepen
Wat leer je tijdens deze cursus:
- Het beheer van een wijngaard
- Hoe wordt wijn gemaakt
- Ontdek de belangrijkste druivenrassen
- Terroir – bodem, klimaat en druif
- Wijnregio's in Europa en de Nieuwe Wereld
- Wijnfouten – oorzaak en herkennen
- Wijn & Spijs – de basisprincipes
- Systematisch proeven als een professional
Cursusinhoud
Module 1: basiskennis, de professionele proefmethode, witte druiven
- Geschiedenis van de wijnbouw
- Viticultuur: wijnbouw, klimaat, bodem
- Terroir: een begrip
- Vinificatie: wijn maken
- Biologische wijnen
- Nieuwe wijn-ontwikkelingen
- Systematisch proeven
- Sauvignon blanc, chardonnay, riesling, chenin blanc, sémillon
Module 2: wijn verkennen, klassieke wijnregio’s, blauwe druiven
- Wijn kiezen op etiket
- Kwaliteit beoordelen, fouten in de wijn
- Wijn bewaren
- Kurk of schroefdop
- Wijn serveren
- Een proeverij opzetten
- Vooroordelen over wijn
- Wijnregio’s Midden-Europa
- Wijnbouw in Nederland
- Wijnregio’s Zuid-Europa
- Systematisch proeven
- Pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, grenache, syrah
Module 3: Nieuwe wereld, wijn & spijs
- Wijnregio’s Nieuwe Wereld
- Basisprincipes van de gastronomie
- Product, kooktechniek, garnituur
- Menuleer, smaakleer
- Proefsessie wijn en spijs
Module 4: examen, proefsessie, gastronomisch advies
- Examen Basis Wijncertificaat
- Proefsessie met door cursisten ingebrachte wijnen
- Gastronomisch advies geven
- Wijn kopen en verkopen
Proefwijnen
We proeven in totaal 20 wijnen van goede kwaliteit.
Nationaal erkend examen
- Theorie: 30 meerkeuzevragen.
- Theorie: 3 open vragen.
- Proeven: een proefnotitie van 2 wijnen schrijven, een spijsadvies bij één wijn.
De Examen-uitslag ontvang je binnen 2 weken, per mail.
Indien geslaagd krijg je het Basis-Wijncertificaat per post toegestuurd, binnen 3 weken na het examen.
Uitstekende voorbereiding op WSET level 2: Internationaal Wijnbrevet
Na deze cursus heb je een stevige basis gelegd voor het volgende niveau:
WSET level 2, het Internationaal Wijnbrevet.
Lesmateriaal en glazen
Zodra je je ingeschreven en betaald hebt, ontvang je een bevestiging. De eerste cursusdag hoef je niets mee te nemen, alles staat voor je klaar: wijnen, het cursusboek en werkschrift en een doosje met 3 Schott Zwiesel proefglazen. De wijnkleurenkaart© en de aromacirkel© zijn onderdeel van het lespakket.
Cursusprijs is all-in: € 299,-
Cursusdatum: 31 oktober, 14,21,28 november 2024 en 5, 19,26 maart en 2 april 2025