Port
Port
Een van onze favoriete producten is Portwijn. Over deze bijzondere wijn, dé trots van Portugal, valt heel veel te vertellen, laten we beginnen...
Wat is port?
Port is een versterkte wijn uit de Douro Vallei, nabij de stad Porto. De wijn wordt versterkt door toevoeging van brandy (aguardente genaamd). Door deze toevoeging stopt het gistingsproces en wordt veel van de natuurlijke zoetheid van de druiven in de drank behouden.
Het verschil tussen de rode portsoorten Ruby, Tawny en Vintage Port
- Ruby Port
Een relatief jonge portsoort, die een rijpingstijd kent van slechts 2 tot 3 jaar op – meestal – grote eikenhouten vaten. Net zoals veel andere portsoorten wordt een Ruby port samengesteld door verschillende druivensoorten uit verschillende jaargangen met elkaar te combineren. Een Ruby is fruitig en rood van kleur, en meteen klaar om te drinken nadat deze is gebotteld. Mooi rode fruitinvloeden in de aroma's en smaken. - Tawny Port
Een Tawny is dieper en rijker van smaak, doordat deze langer op vat rijpt dan een Ruby. De port wordt daardoor lichter van kleur en in de smaak krijg je tonen van gedroogd fruit, karamel en noten. Hoe ouder een Tawny is, hoe meer smaken van karamel, chocolade en noten naar boven komen. Ook bij deze port worden druiven van verschillende oogsten of oogstjaren met elkaar gecombineerd. - Vintage Port: de superieur onder de portwijnen
Eens in de zoveel tijd zit er een uitzonderlijk goed wijnjaar tussen. De oogst is dan perfect en de smaken zijn optimaal. Zo’n jaar wordt uitgeroepen tot Vintage portjaar. Vintage port heeft een relatief korte rijpingstijd in vaten, maar rijpt vervolgens verder in de fles. Deze port is eigenlijk de Rolls Royce onder de portwijnen, en zit daardoor in een hogere prijsklasse. Een bijzondere, exclusieve en dure port, die binnen twee dagen gedronken moet worden nadat de fles is geopend (en gedecanteerd).