Artikel 26 van 56

Voorjaarswijnen uit Hongarije

Hongarije is als wijnland voor de Nederlander vrij onbekend. Dat is eigenlijk een groot gemis want Hongarije als wijnland is fantastisch. Zelden zijn de wijnen zo zuiver en mineralig, met name de witte wijnen. Een van de wijnhuizen die wij bij de Wijnhoeve adoreren is Huba Szeremley. Zij begon in 1992 met het uitbreiden van de familie wijngaard. Het wijnhuis staat ook bekend als Elsö Magyar Borház (eerste Hongaarse wijnhuis) 

De wijngaard kijkt uit over het Balatonmeer en ligt op de vulkanische hellingen van het Badacsony gebergte en kijkt uit over het Balatonmeer, het grootste meer van centraal Europa. Het gebied kent een uniek microklimaat omdat de wijngaarden zowel direct als indirect zonlicht krijgen door de weerkaatsing van zonlicht op het Balatonmeer. Verder absorbeert het vulkanische basalt warmte, wat bij dalende temperatuur (in de avond) weer wordt afgegeven. Op 115 hectare grond staan voornamelijk inheemse druiven zoals olaszrizling, rizling en Furmint. 

Deze week introduceren we ook juist deze 3 druiven als voorjaarswijnen in plaats van een specifieke wijn. De Olazrisling, Furmint en Rizling2.

De Olaszrizling van de 4 heuvels Badacsony, Csobáncs, Somló en Szent György gecombineerd in één fles. Expressieve neus en smaak en zeer kenmerkend, 100% typisch. Veel fruit met tonen van munt en citrus, onmiskenbaar terroir van basalt. Wat mij betreft een perfecte balans tussen zuren en mineralen, een mooie combinatie van klassiek en modern Balaton. Lekker te combineren bij konijn met dragon en gegrilde groene asperges met wat boter.

De Furmint is één van de populairste witte druivensoorten in Hongarije en ook heel bekend in Nederland. De naam Kõkövön is geïnspireerd op harmonie tussen de bodem en de druif. Het resultaat is een onconventionele Furmint: ze heeft een dynamische neus met vooral minerale tonen in de mond en een lange afdronk. Zacht en elegant, heerlijk verfrissend. Mooi te combineren met lente groeten en gevogelte als kip.

Last but nog least de Rizling², Rajnai Rizling van de Wijnmakerij Laposa. De neus onthult vaak soorten aroma’s van onderhout, fruit van fruitbomen of citrus en soms ook aroma's van tropisch fruitDeze wijn gaat over het algemeen goed samen met varkensvlees, vegetarisch gerecht of gevogelte.

 

© 2021 - 2024 MENEER VAN DE WIJN | sitemap | rss

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.