Olijfolie
Olijfolie
Een van onze delicatessen in huis is olijfolie. Het blijft een genot om een mooie olijfolie te serveren bij een mooie salade of als dip bij brood.
Een olijfboom produceert 5 tot 10 kilo olijven per jaar, voldoende voor 1 tot 2 liter olijfolie. Zo'n 90% van de olijven wordt gebruikt voor de productie van olijfolie. Olijven worden meestal van november tot januari geoogst, afhankelijk van de soort olijven. Voor de betere olie worden de olijven vaak met de hand geplukt. De gewonere worden door een schudmachine van hun olijven ontdaan. De oudere olijven worden met de hand geplukt, omdat de schudmachine hun wortels zou kunnen beschadigen.
Aangezien olijven na het plukken snel beginnen te fermenteren, moeten ze zo snel mogelijk verwerkt worden. In een aantal processtappen worden takjes en blaadjes verwijderd en de olijven worden gewassen en gemalen tot een pasta. Uit deze pasta kan vervolgens de olie gewonnen worden. Dat kan op twee manieren, namelijk door te persen of door te centrifugeren.