Barolo
Barolo
Piemonte telt 17 DOCG-wijnen (van de in totaal 77) en 42 DOC-wijnen (van de in totaal 331). Daarmee telt Piemonte de meeste herkomstbenamingen van Italië, gebaseerd op de hoogste classificaties. Hierbij moet worden opgemerkt dat kwaliteit niet alleen gemeten kan worden aan de hand van herkomstbenamingen. Het zegt meer iets over de authenticiteit en een waarborging van kwaliteit van authentieke producten, die kenmerkend zijn voor de regio waar ze vandaan komen.
De DOCG Barolo
Barolo werd in 1966 tot DOC benoemd, waarmee landelijke erkenning kwam voor de kwaliteit die er geproduceerd werd. In 1980 kreeg het de status van DOCG, waarmee de regelgeving nog strenger werd afgebakend en Barolo behoorde tot de eerste DOCG’s van Italië. In feite betekent dat voor Barolo het volgende:
- Druivenras: 100% Nebbiolo
- Maximale productie per hectare: 54 hectoliter per hectare of 7.200 flessen wijn per hectare
- Minimale rijping: 38 maanden, gerekend vanaf 1 november, waarvan 18 maanden in (grote of kleine, nieuwe of oudere) eikenhouten vaten. Voor de Riserva geldt een rijping van ten minste 5 jaar, gerekend vanaf 1 november.
- Minimum alcoholpercentage: 13%
- Minimale zuurgraad: 4,5 gram per liter